Ülkemizde araç sürmek için gerekli olan belgelerden birisi olan ehliyet çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Bunun nedeni her ehliyet sınıfının uzmanı olduğu araca entegre edilmesidir. Özellikle araba süren birisi kamyon, kamyon süren birisi de motosiklet süremez. Bundan dolayı her araç sınıfına özgü ehliyet sınıfları bulunur. Bu yazımızda D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Sorusu hakkında bilgi vereceğiz.
D ehliyet, diğer ehliyetlere oranla daha yeni olup özellikle merak edilen ehliyet türlerinden birisidir. D sınıfı ehliyet alabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu yazımızda D ehliyet hangi araçları kullanır, D ehliyet nasıl alınır, D ehliyet için şartlar nelerdir? İşte, D sürücü belgesi hakkında merak edilen birçok soruyu ele alacağız.
D Sınıfı Ehliyet Nedir?
D ehliyet hakkında merak edilen sorulardan birisi de D sınıfı ehliyet nedir? Sorusudur. D ehliyet otobüs ve minibüs kullanmak isteyenlerin kullanması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet yalnızca otobüs kullanmak isteyenlerin alması gereken bir ehliyet türüdür. D sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıl olup minibüs gibi araç kullanmak isteyenler de mutlaka D1 ehliyet almalıdır.
D sınıfı ehliyet almanın bazı şartları bulunur. Bunlardan birisi ve en önemlisi deneyim ve tecrübeye sahip olmaktır. Bundan dolayı D sınıfı ehliyet almak isteyenler ilk olarak B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda D sınıfı ehliyete ilişkin diğer ehliyetlere oranla daha sıkı bir yaş sınırı bulunmaktadır. D sınıfı ehliyet almak isteyenler 24 yaşını doldurmalıdır.
D Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?
Her ehliyet sınıfının belli bir yaş şartı vardır. B sınıfı ehliyette 18 yaşını, C sınıfı ehliyette ise 21 yaşını doldurmak gerekir. D sınıfı ehliyet almak için de yukarda belirttiğimiz gibi 24 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Bunun nedeni D sınıfı araçların son derece büyük yapıda olmasıdır. Özellikle otobüs sürmeye müsait bir yapıda olmaları gerekmektedir. Bundan dolayı D sınıfı ehliyette bu tarz bir yaş sınıfı konulmuştur.
D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
D sınıfı ehliyeti olan kişiler birçok aracı kullanabilmektedir. B sınıfı ehliyetiniz varsa bu ehliyet ile sürücü dahil 9 kişilik araçları kullanabilirsiniz, D1 sınıfı ehliyetiniz bulunuyorsa sürücü dahil 17 kişilik araçları kullanabilirsiniz. D sınıfı ehliyetle de 17 kişiden fazla olan araçları kullanmış olursunuz.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2024 Güncel Bilgi – Webinlo başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
D ehliyet hangi araçları kullanır sorunu detaylandıracak olursak. D ehliyet otobüs kullanımı için gerekli olup D sınıfı ehliyet ile B, B1, D1, F ve M ehliyet ile kullanılabilen otomobiller kullanılabilmektedir.
Özellikle D sınıfı ehliyet aldığınız zaman, ehliyetiniz B sınıfı veya D1 sınıfı ehliyeti kapsayacaktır. Fakat hatırlatmak isteriz ki B sınıfı ehliyetiniz olmadan D sınıfı ehliyete geçiş yapamazsınız. D sınıfı ehliyet almak istiyorsanız ilk olarak B sınıfı ehliyete başvurmanız gerekir. D sınıfı ehliyet kullanılacak araçlar şu şekildedir;
- Otobüs
- Minibüs
- Otomobil
- Motor bisiklet
- Traktör
- Kamyonet
D Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?
D ehliyet hangi araçlar kapsar sorunu öğrendikten sonra birde D ehliyeti alma şartlarına göz atalım;
- B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- 24 yaş ve üstü olmak gerekir.
- En az ilkokul mezunu olunmalıdır.
- Ehliyet almaya engel sağlık sorunu olmamalıdır.
- Sürücü belgesinin süresiz bir şekilde kapsamda geri alınmış olmaması yerine getirilmesi gereken şartlar arasında yer alır.
D Sınıfı Ehliyet E Sınıfını Kapsar Mı?
D sınıfı ehliyet hakkında merak edilen bir diğer soru da E sınıfı ehliyeti kapsayıp kapsamadığıdır. Öncelikle E sınıfı ehliyeti tır sürme ehliyetidir. 2016 yılının ardından D sınıfı ehliyet alan kişiler E sınıfı ehliyet kapsamına giremez. 2016 yılından sonra artık D sınıfı ehliyet E sınıfı kapsamına girmemektedir.
D Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?
D sınıfı ehliyet alabilmek için ilk olarak sınavlara girmek gerekir. Ardından fiziksel uygulama testinden geçilir. D sınıfı ehliyet için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Son 6 ay içinde çekilmiş olan 2 tane biyometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- “Sürücü olur” adlı sağlık belgesi
- Kan grubu kartı,
- Öğrenim durumunu belirten belge
- Adli sicil kaydı.