Hasar Ödemeleri ve İstenen Belgeler, Hasar Süreci ve Takibi merak edilen konulardan biridir. Trafik akışında meydana gelebilecek kazalar sonucunda gerçekleşen ihbar neticesinde hasar süreci yani kazanın tespiti ve onarım a boyunca geçirilen zaman işlenir. Birbirinden ayrı kategorilerde bulunan ölüm ve yaralanma vakaları söz konusu olduğunda hasarlar bu kapsamda değerlendirilir.
Aynı şekilde yaralanma ölüm gibi vakaları ek olarak maluliyet içeren veya hırsızlık içeren hasarlarda aynı kapsam içerisinde girer.
Hasar sürecinin doğru şekilde tespit edilmesi ve kazaların belgelenmesi son derece önemlidir. Bu durum sonunda hasar ödemelerinin eksiksiz şekilde yerine getirilebilmesi ve hasara sürecinin doğru şekilde takip edilmesi mümkün hale gelir. Durumun daha kolay şekilde onarılması ve ihtiyaçlarını karşılanması için giderlerin sigorta tarafından incelenmesi oldukça önemlidir.
Araçların geçmiş dönemde yapmış olduğu kaza ve almış olduğu zararların hasar sürecine dahil edilmesi söz konusudur. Bu süreç içerisinde kaydedilen her bir verilerin genel adına hasar kaydı denir.
Bu kayıtlar rayiç bedellerine oranla mevcut değerlerini etkilemesi söz konusudur. Araç hasar dosyası için gerekli evraklar hazır olduğunda hasar kaydı oluşturulur ve Bu kayıtlar araçların rayiç bedellerini oranla mevcut değerlerini doğrudan etkiler. Hasar kaydının artması araçların üzerinde hasara bağlı ağır işlemlerin yaptırılması anlamını taşır ve bu şekilde mevcut değerlerinde azalma söz konusu olur
Hasar takip süreci ve daha sonrasında bu sürece bağlı olarak ödenen tutar kazanın gerçekleşme anında sonrasında aracın başına gelmiş bütün durumları kapsar. Kaza ihbarının yapılmış olduğu andan itibaren aracın onarımı ve yapılan diğer ekstra giderlerin hasar takip sürecini eklenmesi söz konusudur.
Sigorta hasar süreci ve aşamaları ele alındığında da bu durum aynıdır. Kazada aracın başına gelen bütün durumlar sigorta tarafından incelenir ve ilgili evraklarla hasar süreci kaydı oluşturulmuş olur.
Trafik Hasarlarında Hangi Evrak İstenir?
Trafik hasarlarında hangi evrak istenir sorusuna yanıt olarak hasar ödemelerinde istenen evraklar aşağıda maddeler halinde yer alır. Bu evraklarını tamamlanması sonucunda trafik hasarları hakkında ilgili süreç başlamış olur.
- Trafik kazasına bağlı tutulan tespit tutanağı ya da ifade veya görgü tespit tutanağı
- Zabıt veya tutanak olmayan durumlarda kaydı alınan beyan.
- Ehliyet ve ruhsat fotokopisi.
- Sürücünün alkol alıp almadığını gösteren alkol raporu.
- Eksper tayin edilmemesi durumunda aracın ne kadar hasarlı olduğunu gösteren resimler ve ilgili onarım faturaları
Hasar Tespiti Yapıldıktan Sonra Para Ne Zaman Yatar?
Hasar tespiti yapıldıktan sonra para ne zaman yatar sorusu pek çok kişinin aklına gelen soru tiplerinden sadece birisidir. Bu soru ya cevap vermek için hasar bedeli sonrası ödeme süresinin en fazla 8 iş günü olduğunu belirtmek gerekir. Trafik sigortasının oluşturmuş olduğu hasar bedeli ödeme süresi en geç 8 gün içerisinde ilgili kişiye ödenir. Bu sürenin uzaması belgelerin eksik olması ile mümkün hale gelir.
Sigorta şirketleri ilgili belgelerin teslim edilmesi durumunda ve herhangi bir eksikliğin olmaması durumunda tazminat ödemesini 8 iş günü içerisinde gerçekleştirir. İlgili evrakların eksik olması durumu söz konusu olduğunda bu süre uzayabilir. Taki evrakların yeniden hazır olması ile birlikte süreç kaldığı yerden devam eder.
Hasar Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Hasar ödemeleri nasıl yapılır sorusu hakkında cevap verilecek ise, hasar ihbarını ve oluşturan hasara göre sigortanın istediği belgelerin teslim edilmesi durumunda en geç 15 gün içerisinde tazminat ve ilgili tutar belirlenip sigortalı kişiye gönderilir.
Konuya ek olarak hasar ödemesi hakkında oluşturulan dosyaya onay geldiği andan itibaren 30 iş günü içerisinde sigortalı ya hasar ödemesi direkt olarak yapılır.
Hasar alan aracın onarımı için birden fazla işlemin yapılması söz konusu olduğu durumlarda ya da parça değişimi gibi uzun süreçlerin geçmesi bir durumlarda maddi hasar ve ekspertiz raporu ile durum tespit edilir.
Konu ile ilgili bütün belge ve beyanların eksiksiz şekilde yapılması söz konusu olduğunda hasar tespit edilen araçlar ilgili poliçe kapsamında uygun hasara yönelik ödeme yapılarak hasar karşılanmış olur. Bu şekilde kişi ilgili kaza durumunda kendi maddi kaybını ilgili olan sigorta poliçesi kapsamında karşılamış olur.
Ehliyetler hakkında yazılarımızı okudunuz mu?