D Ehliyet Hangi Araçları Kullanır sorusuna yanıt olarak d sınıfına giren araçlar otobüs minibüs gibi taşıtlardır. Otobüs ve minibüs gibi taşıtları kullanmak isteyen kişilerin bu ehliyeti alması zorunludur. D ehliyeti pek çok ehliyet türünü kapsar. Fakat aslen otobüs ve minibüs gibi taşıtları kullanmak için d ehliyetini almak şarttır.
Geçerlilik süresinin 5 yıl olması ve her 5 yılda bir yenilenmesi gereken d ehliyetini alabilmek için ilk şart B sınıfı ehliyet deneyiminin olmasıdır. Ayrıca d sınıfı ehliyetine sahip olan kişiler M, B1, B, D1 ve F sınıfı ehliyetlerine de sahip olurlar. Bu ehliyetleri kapsayan bütün araçları kullanmaya imkan sağlayan D ehliyeti için gerekli sınavları başarı ile geçmek gerekir. Ayrıca bu sınava girebilmek için kişinin B ehliyetine sahip olması koşulu vardır.
D ehliyeti almak için girilen sınavda tekrardan B ehliyeti almak için ek bir sınava girmeye gerek yoktur. Bununla birlikte ehliyet almak için bazı evrakların hazır olması gerekir. Ehliyet almak için gerekli olan evraklar aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Sağlık raporu
- Kan grubu belli eden kart
- Nüfus cüzdanının fotokopisi
- Öğrenim durumunu gösteren belge
- Adli sicil kaydı belgesi
- Yeni çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf
Yukarıda maddeler halinde yer alan belgeler hazır olduktan sonra ehliyet almak için sınava giriş yapılabilir.
D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanamaz?
D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanamaz sorusu pek çok kişinin dikkatini çeken sorulardan biridir. D sınıfı ehliyet ile traktör otomobil kamyon otobüs minibüs kamyonet gibi çeşitli araçlar kullanılabilir. Fakat D sınıfı ehliyet ile tır kullanımı söz konusu değildir.
D1 ehliyet hangi araçları kullanır? Bu soru ehliyet sınıfları konusunda sıklıkla akla gelen sorulardan biridir. Bu soruya yanıt olarak C sınıfı ehliyet sahibi olan bir kişi minibüs kullanma yetkisine sahiptir.
Şehir içi minibüs hatları kullananlar, okul servis şoförleri gibi kişiler D1 ehliyetine sahip olması gerekir.
B sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler otobüs ve minibüs kullanabilirler. D kategorisi otobüs ve minibüsleri kapsar. Fakat D1 sınıfı sadece minibüsleri kapsar. D ve D1 sınıf ehliyet arasında farklı olan araç tipleri aynı zamanda ehliyet alma yaşını da doğrudan etkilemiştir.
D1 ehliyeti için 21 yaşın doldurulmuş olması, B sınıfı ehliyet için ise 24 yaşının doldurmuş olması gerekir.
D1 ehliyet sınıfı sadece minibüs kullanımı için değil farklı araç türlerinin kullanımı için de uygundur. Bununla birlikte D1 ehliyet sınıfını sadece D sınıfı ehliyet kategorisinde minibüsler için ayrıldığının altını çizmek gerekir.
D ehliyetine sahip olmuş kişinin kullanacağı araçlar genel olarak sıralandığında motorlu bisiklet kamyonet otomobil minibüs gibi araçların olduğu görülür.
D ehliyet kaç kişilik minibüs kullanır?
D ehliyet kaç kişilik minibüs kullanır sorusuna yanıt olarak D1 ehliyetine sahip olan kişiler 16+1 şeklinde kişi kapasitesine sahip olan minibüsleri kullanabilir. D sınıfı ehliyet için ise ehliyet kendi içinde D1, D1E ve DE şeklinde ayrıldığı için farklı kişi kapasitesine sahip araçları kullanması söz konusudur.
Direk D Sınıfı Ehliyet Alınır Mı?
Direkt D sınıfı ehliyet alınır mı sorusunda yanıt olarak D sınıfı ehliyet almak için yapılan başvuruda B ya da C sınıfı ehliyet sahibi olma zorunluluğu vardır. Yani kısaca D sınıfı ehliyet almak için B ya da C sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekir gibi bir bağlam kurulabilir. Direkt olarak D sınıfı ehliyet almak mümkün değildir. B sınıfı ehliyet almak için tekrardan B ya da C sınıfı ehliyet sınavlarına girmeye gerek yoktur. Sadece D sınıfı ehliyet alabilmek için ilgili kurallar geçerli olduğunda direksiyon Eğitimi ve direksiyon sınavı uygulanır. Sınavdan geçen kişiler ehliyet almayı hak kazanır.
Bütün ehliyet alma sınıflarında olduğu gibi D sınıfı ehliyet alma hususunda da bir takım şartlar söz konusudur. D sınıfı ehliyet almak için ilgili olan şartlar aşağıda maddeler halinde yer alır.
- 24 yaşını doldurmak gerekir.
- B ya da C sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir.
- İlgili direksiyon sınavlarından geçmek gerekir.
- Ehliyet alma hakkında herhangi bir sağlık engelinin ya da sorununun bulunmamış olması gerekir.
- Ehliyet alacak kişinin ilkokul ya da üstü bir okuldan mezun olmuş olması gerekir.
Diğer yazılarımızı okudunuz mu?