Arabalarda birden çok parça bulunur, özellikle bir arabanın hareket edip belli başlı elektronik aksanları çalıştırması için elektriğe ihtiyaç duymaktadır. Elektrik özellikle araç çalışmazken akü, araç çalıştığı zaman da şarj dinamosu yanı sıra konjektör üzerinden sağlanır.

Alternatör gücünü aslında motor gücünden almaktadır. Alternatörün üretmiş olduğu elektrik voltajı genelde yüksektir. Fakat aracımızda yer alan bazı parçalar alternatörden gelen elektriğe doğrudan isabet etseydi yüksek voltajdan dolayı sürekli arıza olurdu.

Konjektör Nedir?

Konjektör hakkında merak edilen bir diğer soru da konjektör nedir? Sorusudur. Konjektör hakkında detaylı bilgi edinmek açısından bu konuyu detaylı bir şekilde bilmek gerekir.

Konjektör aküyü şarj eden bir parçadır. Konjektör elektrik ünitesinin ve elektrik olgusunun majör ürünleri arasında yer alır. Bir diğer ifade etme şekli de tarafınca üretilmiş olan elektriğin gerilim ve akımını kontrol ettiren bir sistemdir.

Bunun dışında taşıtın hızı arttıkça akımı ve voltajını da dengeleme potansiyel yapısı vardır. Konjektör aslında otomobilen en önemli parçası olup aküyü çalıştırma işlevi görmektedir.

Konjektör Nedir

Konjektör Ne İşe Yarar?

Konjektör aynı zamanda şarj dinamosundan gelen elektrik voltajını sabitleyip aracın elektronik bileşenlerine normal olarak 14.4 voltaj sağlayan parçaya denir.

Konjektörün bir diğer görevi de aküyü sürekli olarak sabit bir voltajla şarj etmesidir. Konjektöre voltaj regülatörü adı da verilir. Konjektörün görevleri maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

  • Konjektör elektriğin otomobile düzenli bir şekilde gitmesine yardımcı olur.
  • Araçların uzun zaman boyunca sorun sıkıntı yaratmadan sürülmesine olanak verir.
  • Elektrik sistemlerini kontrol eden bir yapısı vardır.
  • Akünün uzun süre boyunca dayanmasına yardımcı olur.
  • Akünün bitmesine engel olur.

Elektrik Konjektörü Arızası Nedenleri

Araçların elektrik konjektörünün arıza yapmasının iki tane nedeni vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Korozyon (Paslanma): Otomobilin motoru her taraftan hava almaktadır. Yazın aşırı sıcak kışın da aşırı soğuğa maruz kalabilmektedir. Bütün bu hava koşullarına bağlı olarak konjektör zamanla paslanıp korozyona uğrar. Bir süre sonra da çalışmaz hale gelecektir.
  • Konjektör Kablolarının Eskimesi: Değişkenlik gösteren hava koşullarına bağlı olarak konjektöre gelen kablolar bir süre sonra aşınmaya başlar. Dış yüzeyi hasar gören kablolar kısa devre yapmaya başlar.

Konjektör Arızası Belirtileri Nedir?

Konjektör arızası çeşitli belirtiler göstermektedir. Konjektör arızası belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Stop ve far lambalarının aniden patlaması
  • Otomobilin zor çalışması
  • Aküde yaşanan çeşitli arızalar
  • Kızdırma bujilerinde yaşanan arızalar
  • Otomatik şanzıman da yaşanan çeşitli arızalar

Konjektör Neden Arızalanır?

Akü ömrünü doldurmuşsa veya arıza yaşanmışsa şarj edilememektedir. Buna bağlı olarak konjektör sürekli çalışarak aküyü şarj etmeye başlayacaktır.

Konjektör çalıştığı zaman ısı yayan bir alet olup soğuması için üst kısmında da metal kanatçıklar bulunmaktadır. Bu da sürekli olarak çalışma durumu konjektörün aşırı seviyede ısınmasına ve içerisindeki devrelerle beraber kendisine bağlı olacak kablo girişlerinin de erimesini sağlamaktadır.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? – 2024 – Webinlo başlıklı konumuza da göz atabilirsiniz. 

Erimeden dolayı kablolar açıkta kalarak kısa devrenin ardından arızaya neden olacaktır. Aynı zamanda eğer konjektörün bulunduğu alan yeterli derecede havalandırılmazsa yüksek ısıdan dolayı arıza gerçekleşir.

Konjektör Arıza Teşhisi Nasıl Yapılır?

Konjektör arızalarını belirten cihaz avometredir. Bu alet çeşitli seviyelerdeki elektrik akımlarını ölçmeyi sağlar. Eğer volt kullanarak ölçüm yapılacaksa avometre üzerinde yer alan düğmelerden V simgesine basarak avometredeki kırmızı kabloyu akünün artı(+) kutbuna  siyah kabloyu da – kutbuna yerleştirilmelidir.

Motor çalışmazken avometrenin göstermesi gereken değer de 11,6 V veya 12,6 V olmalıdır. Bu ölçüler avometrenin sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalıştığını göstermektedir. Eğer akü 11,6 V altında bulunduğundan dolayı ölçüyü gösterirse akü boştur.

Konjektör Arızası Tamiri ve Onarım Ücreti Ne Kadar?

Konjektör hakkında merak edilen bir diğer soru da” Konjektör arızası tamir ücreti nedir?” sorusudur. Bu sorunun yanıtını verecek olursak güncel rakamlar ortalama bir şekilde servise bağlı olarak değişmekle birlikte şarj konjektör fiyatları 2024 yılında 1500 TL ile 2000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Konjektör elde değiştirilen bir şey olmadığı mutlaka servise gitmek gerekir, aksi halde değişim sırasında çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. Bunun dışında tamir edilen bir parça olmadığından dolayı sökülmesi gereken ve yerine yenisinin takılması gereken bir parçadır.

Categorized in:

Soru & Cevap,

Last Update: 16 Şubat 2024